steakgrill.pl
Sprawdź szeroki wybór steków Hala Gwardii.
Stek budżetowy z elementu ciętego z mięsnego bydła rasy Angus, hodowanego w Polsce. Z względu na grubość i strukturę włókien mięso należy kroić w poprzek włókien, żeby nadać mu kruchość. My ten stek przed smażeniem marynujemy. Poniżej znajdziecie przepis na marynatę. Naszym zdaniem Bavette nie nadaje się do przyrządzenia well done, ponieważ przygotowany w ten sposób będzie twardy. Tak, jak w przypadku innych steków, należy go ogrzać do temperatury pokojowej, wyjmując z lodówki na pół godziny przed smażeniem. My obsmażamy go na mocno rozgrzanej patelni przez 2 minuty na stronę, a potem pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 3 do 6 minut, w zależności os tego jaki stopień wysmażenia chcemy osiągn.
Ten rodzaj steku to według mnie jeden z najlepszych jakie można przyrządzić – dobrze zrobiony jest kruchy i delikatny. Niestety źle zrobiony przypomina kawałek starej gumy. A zrobić dobrze jest go zdecydowanie trudniej niż steki ze “szlachetnych części” wołowiny jak rib eye, filet mignon czy New York.
Stek bavette to mało popularne w Polsce cięcie steku (z łaty wołowej) – należy do grupy tak zwanych bistro steków. Nazwa podobno pochodzi z kuchni francuskiej gdzie te steki były popularne właśnie w bistrach oferujących wysokiej jakości jedzenie w niskiej cenie. Bo też taki stek powinien być zdecydowanie tańszy niż bardziej popularne mięsa na steki.
Stek Bavette na pewno zaskoczy Ciebie i Twoich bliskich na Hali Gwardii restoran steakgrill.pl